Kūdikių alergijos maisto produktams

Požymiai, simptomai ir protingi patarimai

Alergijos maisto produktams nėra dažnos, bet, jei tokia alergija sergama, gali pasireikšti rimtų simptomų ir tokia liga gali nuskurdinti jūsų kūdikio mitybą. Sužinokite, į kokius požymius atkreipti dėmesį, kokie maisto produktai gali sukelti tokią reakciją, kaip ir kada saugiai įtraukti į mitybą alergizuojančius maisto produktus, ir kodėl maitinimas krūtimi gali padėti sumažinti riziką kūdikiui susirgti alergijomis.

 

Kūdikių alergijos maisto produktams

Alergijos maisto produktams yra susijusios su per stipria imuninės sistemos reakcija. Jos gali pasireikšti iš karto, sukelti aiškius simptomus vos tik suvalgius maisto, bet gali būti ir uždelstos, sukeliančios ilgiau trunkančius arba pasikartojančius simptomus, kaip antai egzemą ir virškinimo problemas.

Alergijos maisto produktams dažniau pasireiškia mažiems vaikams nei suaugusiems, ankstyvojoje vaikystėje jos paveikia maždaug 6–8 proc. vaikų. Paguodžia tai, kad daugelis vaikų vėliau išauga ir nebeserga tokiomis alergijomis.

 

Alergijos maistui identifikavimas

Pradėję maitinti kūdikį tirštesniu maistu, tikrai pastebėsite, kurie produktai jūsų kūdikiui patinka, o kurie nepatinka. Tačiau svarbiau stebėti, ar nepasireiškia jokie alergijos maisto produktams požymiai. Maždaug tik 1 iš 17 vaikų serga alergija maisto produktams, o didžiajai daugumai niekada nepasireikš jokie iš šių simptomų.

Dažniausi iš karto pasireiškiančios alergijos maisto produktams simptomai:

  • Paakių ir lūpų patinimas

  • Viduriavimas ir vėmimas

  • Švokštimas, varvanti nosis, akių paraudimas ir čiaudėjimas

  • Niežulys, bėrimai ir egzema

Alergijos simptomai gali būti švelnūs, vidutiniai arba sunkūs. Ir nors kai kurie žmonės kas kartą, pasireiškus alerginei reakcijai, patiria tokio pat lygio simptomus, niekada nežinia, ar ta švelni reakcija vieną kartą nevirs sunkesne. Todėl labai svarbu, kad vaikų alergija būtų diagnozuojama, gydoma ir valdoma.

Stiprus švokštimas ir sunkus kvėpavimas gali būti anafilaksijos požymiai, tuomet reikia nedelsiant kreiptis gydytojo pagalbos. Laimei, šio pobūdžio sunki alerginė reakcija pasireiškia retai.

 

Maisto produktai, kurie sukelia alergijas

Toliau nurodyti maisto produktai, dažniau nei kiti sukeliantys alerginę reakciją:

  • Maisto produktai su kviečiais ir kiti maisto produktai, kuriuose yra glitimo

  • Pienas

  • Kiaušiniai

  • Žuvis ir moliuskai

  • Žemės riešutai

  • Riešutai

  • Sėklos

 

Sąsaja su šeima

Besilaukiančios moterys, kurias vargina alergijos, kai kada nerimauja, kad ir jų kūdikiui gali pasireikšti alergija. Jei šeimoje yra sergančių alergija, tikimybė susirgti kūdikiui yra didžiausia – iki 70 proc. kūdikių, kurių tėvai (vienas iš tėvų ar abu) serga alergija, paveldi tą pačią problemą, bet nebūtinai tą pačią alergiją. Todėl verta daugiau žinoti ir apie kitas alergijas maisto produktams, kaip antai alergiją karvės pienui, nes gali pasireikšti tokio pobūdžio liga.
Jei jūsų šeimoje niekas neserga alergijomis, kyla daug mažesnė šios ligos rizika. Apie 10 proc. kūdikių suserga alergija.

 

Alergizuojančių maisto produktų įtraukimas į mitybą

Jei jūsų šeimoje sergama alergijomis ir baiminatės, kad kūdikis taip pat susirgs alergija maisto produktams, labai atidžiai stebėkite kūdikio sveikatą ir elgesį, kai pradedate jį maitinti galimai alergizuojančiais maisto produktais. Tokių maisto produktų negalima jam duoti anksčiau nei nuo 6-to gyvenimo mėnesio. Jei kūdikį žindote, žindykite visą atjunkymo laikotarpį, kad rizika atsirasti alergijai būtų kuo mažesnė.

Iš pradžių duokite tik šiek tiek produkto ir palaukite kelias dienas prieš pradėdami maitinti jį kokios nors kitos rūšies maistu. Jei kūdikiui pasireikš kokia nors reakcija, galėsite nesunkiai suprasti, kuris produktas sukėlė tokius simptomus. Jei įtariate alergiją, susisiekite su gydytoju: jis padės nustatyti jūsų kūdikiui diagnozę ir suteiks pagalbą, taip pat patars, kaip kontroliuoti šį susirgimą.

 

Kad kūdikis būtų sveikas

Įgyti išsamias žinias apie alergiją ir išsiaiškinti, kuriuos maisto produktus vaikas gali valgyti, o kurių negali, užtrunka. Mokydamiesi ją kontroliuoti visada skaitykite sudedamųjų dalių sąrašą etiketėse, net tų maisto produktų, kuriuose nesitikite aptikti jums vengtinų alergenų.

„Maisto ženklinimo įstatymais sudaromos galimybės lengviau atpažinti alergenus kūdikių maisto produktuose.“

Jei vaikas yra alergiškas tam tikriems maisto produktams, ir tenka jų vengti, gali kilti nepakankamos mitybos rizika. Geriausia kreiptis dietologo pagalbos ir užtikrinti, kad kūdikis gautų visų mitybos medžiagų, reikalingų jam sveikai augti ir vystytis1.

 

Motinos pieno vaidmuo mažinant alergijų atsiradimo riziką

Ekspertai sutaria, kad maitinami motinos pienu kūdikiai geriau apsaugomi nuo alergijų atsiradimo. Taip yra dėl to, kad motinos pienas stiprina jų imuninę sistemą, nes jame yra daug antikūnių, padedančių kūdikiui apsisaugoti jau pirmaisiais gyvenimo mėnesiais. Maitinant motinos pienu, jau ankstyvuoju gyvenimo laikotarpiu mažėja alergizuojančių maisto produktų poveikis, nes šis pienas padeda sveikai formuotis virškinamajam traktui ir žarnyno mikrobiotai.

Žindant arba maitinant iš buteliuko nutrauktu motinos pienu ne trumpiau kaip pirmuosius 6 kūdikio gyvenimo mėnesius galima sumažinti riziką susirgti alergijomis.

Nemokamas mamos telefonas:
880006262
Arba parašykite el.paštas info@aptaclub.lt