Sėkmingo maitinimo krūtimi vadovas

Kodėl motinos pienas yra geriausias maistas kūdikiui?

Motinos pienas – vienintelis idealiai naujagimiui pritaikytas maistas, kurio sudėtyje yra visų maisto medžiagų, reikalingų kūdikiui per pirmuosius 6 gyvenimo mėnesius. Motinos pienas:

  • yra sudėtinga substancija, kurią jau daugybę metų tyrinėja mokslininkai;

  • yra tobulas angliavandenių, riebalų, baltymų, vitaminų, mineralų ir kitų medžiagų derinys, skatinantis gerą naujagimio vystymąsi;

  • aprūpina kūdikio organizmą dideliu kiekiu antikūnų, kurie padeda kovoti su infekcijomis;

  • pasižymi unikalia sudėtimi ir tokia maisto medžiagų koncentracija, kurios reikia konkrečiam kūdikiui.

Motinos pienas ir imunitetas

Priešpienio – gelsvo pieno, kuris gaminasi pirmomis dienomis po gimdymo – sudėtyje gausu antikūnų, padedančių organizmui kovoti su įvairiomis bakterijomis. Priešpienis yra itin koncentruotas, todėl kiekvieno maitinimo metu mažyliui pakaks nedidelio jo kiekio.

Šis kaloringas ankstyvasis pienas naujagimio žarnyne suformuoja apsauginį barjerą, kuris padeda organizmui kovoti su bakterijomis ir mažina įvairių alerginių ligų riziką ateityje.

Motinos organizmui susidūrus su naujais infekcijų sukėlėjais, jos piene pasigamina naujų antikūnų, stiprinančių kūdikio imuninę sistemą.

Kokių medžiagų yra motinos piene?

Motinos piene natūraliai aptinkama šių medžiagų:

  • išrūgų baltymų ir kazeino;

  • angliavandenių laktozės pavidalu;

  • riebalų, įskaitant ilgos grandinės polinesočiąsias riebalų rūgštis;

  • vitaminų ir mineralų.

Tokie svarbūs motinos pieno komponentai kaip ilgos grandinės polinesočiosios riebalų rūgštys, nukleotidai ir oligosacharidai pirmaisiais kūdikio gyvenimo mėnesiais atlieka reikšmingą vaidmenį stiprindami bendrą kūdikio sveikatą ir skatindami fizinį vystymąsi.

Ilgos grandinės polinesočiosios riebalų rūgštys (LCP)

Ilgos grandinės polinesočiosios riebalų rūgštys yra reikalingos kūdikio smegenų vystymuisi užtikrinti. Motinos piene randamos dvi itin svarbios ilgos grandinės polinesočiosios riebalų rūgštys – arachidono riebalų rūgštis (AA) ir dokozaheksaeno riebalų rūgštis (DHA)1. Nėštumo ir žindymo metu papildomai vartojamos ilgos grandinės polinesočiosios riebalų rūgštys gali paskatinti kūdikio judėjimo funkcijų, regos ir smegenų vystymąsi2.

Norėdami savo mitybą papildyti ilgos grandinės polinesočiosiomis riebalų rūgštimis, valgykite daugiau riebių žuvų, kiaušinių ir mėsos. Riebios žuvys, pvz., skumbrės, sardinės, tunai arba lašišos, yra gausus AA ir DHA šaltinis.

Nedidelius kiekius ilgos grandinės polinesočiųjų riebalų rūgščių taip pat gali pasigaminti pats organizmas iš nepakeičiamųjų riebalų rūgščių, kurių gausu žalialapėse daržovėse, riešutuose, augaliniame aliejuje ir sėklose.

Antikūnai

Motinos piene gausu antikūnų, kurie stiprina naujagimio imuninę sistemą.

Riebalų kiekio svyravimas

Riebalų kiekis motinos piene kinta kiekvieno maitinimo metu ir toks svyravimas pastebimas visą parą. Riebalų kiekio kitimą atspindi pieno konsistencija ir išvaizda.

Nukleotidai

Motinos piene gausu nukleotidų. Tyrimai rodo, kad nukleotidai aktyvina tam tikras imuninės sistemos ląsteles ir taip apsaugo organizmą nuo infekcijų.

Oligosacharidai

Motinos piene esantys oligosacharidai padeda išlaikyti sveiką kūdikio žarnyno mikroflorą, nes didina gerųjų bakterijų kiekį ir slopina potencialiai kenksmingų bakterijų augimą. Motinos pieno oligosacharidai gerina virškinimą ir stiprina kūdikio imuninę sistemą.

Literatūros šaltiniai

1. Jensen RG. Handbook of milk composition. London Academic Press, 1995.
2. European Food Safety Authority Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies. Scientific opinion: DHA and ARA and visual development. EFSA Journal, 2009, 941: 1–14.
3. Beauchamp G and Mennella J. Flavor Perception in Human Infants: Development and Functional Significance. Digestion. Mar 2011, 83 (Suppl 1): 1–6.

Nemokamas mamos telefonas:
880006262
Arba parašykite el.paštas info@aptaclub.lt