Mityba

Mityba

LCP1– svarbios polinesočiosios riebalų rūgštys. Tyrimai patvirtino, jog dvi IPG, ypač ARir DHR3, kurių randama motinos piene, yra svarbios vystantis kūdikio smegenims, akims ir nervų sistemai. Vaikai, kurie dar būdami motinos įsčiose arba vėliau su motinos pienu ar maitinami pieno mišinėliais su LCP priedais, paaugę būna geriau išsivystę fiziškai ir sėkmingiau atlieka įvairias mąstyti reikalaujančias užduotis. Šių vaikų galvosena, judėjimo ir kalbos įgūdžiai taip pat formuojasi greičiau. Žemesnis kraujo spaudimas vaikystėje taip pat yra LCP teikiama nauda, dėl to vėliau gyvenime gerokai sumažėja širdies ligų ir infarkto pavojus.

LCP randama kiaušiniuose, žuvyje ir mėsoje. Žuvys, ypač turinčios daug taukų (skumbrės, sardinės, tunai ar lašišos) yra geras AR ir DHR šaltinis, o raudona mėsa ir kiaušiniai turi daug AR. Organizmas LCP gali pasigaminti iš pagrindinių riebalų rūgščių, randamų augaliniame aliejuje, tačiau šis procesas nėra visada efektyvus, ypač kūdikystėje ir senyvame amžiuje.

LCP yra ypač svarbios per paskutinius tris nėštumo mėnesius, nes tuo metu kūdikio smegenys ima greitai augti. Tyrimas rodo, kad mamoms, kurios nėštumo laikotarpiu negauna pakankamai polinesočiųjų riebalų rūgščių, padidėja tikimybė pagimdyti kūdikius mažesnėmis galvomis, o tai gali lemti, kad vaikučių vystymasis bus lėtesnis, mokymosi rezultatai prastesni. Ir nepamirškite, kad ir gimęs kūdikis turės gauti LCP su jūsų pienu, nes jo smegenys, akys ir nervų sistema toliau greitai vystysis. Todėl pasirūpinkite, kad šių riebalų rūgščių jūsų valgomame maiste būtų daug. Jeigu dėl kokios nors priežasties kūdikį maitinate iš buteliuko, pasirūpinkite, kad jo maistelyje būtų dviejų rūšių polinesočiųjų riebalų rūgščių – AR ir DHR. Jei manote, kad jūsų maiste yra nepakankamai LCP, galite vartoti maisto papildų, tačiau prieš tai būtinai pasikonsultuokite su savo šeimos gydytoju.

Pradžia

Nėštumo metu jūsų organizmas jau ruošiasi maitinti kūdikį krūtimi. Netgi amniotinis skystis, priklausomai nuo to, ką valgote, turi individualų skonį – tad jį ragaudamas kūdikis jau susipažįsta su skonio pojūčiais, kurie jo lauks vos tik gimus.

Vaikučiui gimus, jūsų krūtys pasiruoš žindymui. Kūdikį prie krūtinės geriausia pridėti kiek galima anksčiau – per valandą nuo gimimo. Jau tuomet jis pradės ieškoti spenelio ir bus pasiruošęs žįsti. Pirmąsias tris dienas kūdikis žįs vadinamąjį priešpienį, kuris turi daug proteinų, mineralų ir vitaminų, yra liesas ir lengvai virškinamas.

Maždaug trečią dieną, priešpienis pradeda virsti „pereinamuoju“ pienu. Jo sudėtis po truputį keičiasi, kol apie dešimtą dieną tampa vadinamuoju brandžiu pienu. Jūs galite stebėti, kaip kinta jo spalva ir konsistencija: nuo tirštos gelsvos iki skaidresnės baltos. Pienas gaminasi priklausomai nuo to, kiek jo reikia. Kuo dažniau jūsų kūdikis žįs, tuo daugiau jūsų krūtyse atsiras pieno. Taip paprasta ir efektyvu! Jūsų kūdikis mėgs žįsti dažnai – maždaug kas 2 ar 4 valandas. Tuo metu naujagimiai dar neskiria dienos nuo nakties, o tai reiškia, kad ir jums gali tekti miegoti mažiau, nei esate įpratusi. Apribokite savo išvykas, lankytojų skaičių ir ilsėkitės kiek tik galite.

Iš pradžių gali nebūti jokio konkretaus maitinimo ritmo – tiesiog maitinsite, kai užsinorės kūdikis. Tačiau netrukus jūs pirma sužinosite, kuomet vaikutis užsinorės žįsti. Viskas, ko jam šiuo metu reikia, – pienas, kadangi skrandukas mažytis, kūdikis gali suvalgyti labai mažai. Ir paskutinis keistas, bet realus dalykas: nuo kūdikio verksmo jums gali pradėti tekėti pienas. Nepanikuokite, bet nusipirkite gerų liemenėlės įklotų, kurie padės išvengti nemalonių situacijų kūdikiui pradėjus blaškytis ir verkti.

LCP – svarbios polinesočiosios riebalų rūgštys. Tyrimai patvirtino, jog dvi iš jų, ypač AR ir DHR , kurių randama motinos piene, yra svarbios vystantis kūdikio smegenims, akims ir nervų sistemai. Vaikai, kurie dar būdami motinos įsčiose arba vėliau su motinos pienu ar maitinami vaikų mišinėliais su LCP priedu, paaugę būna geriau išsivystę fiziškai ir sėkmingiau atlieka įvairias mąstyti reikalaujančias užduotis. Šių vaikų galvosena, judėjimo ir kalbos įgūdžiai taip pat formuojasi greičiau. Žemesnis kraujo spaudimas vaikystėje taip pat yra LCP teikiama nauda, dėl to vėliau gyvenime gerokai sumažėja širdies ligų ir infarkto pavojus.

LCP randama kiaušiniuose, žuvyje ir mėsoje. Žuvys, ypač turinčios daug riebalų (skumbrės, sardinės, tunai ar lašišos) yra geras AR ir DHR šaltinis, o raudona mėsa ir kiaušiniai turi daug AR. Organizmas LCP gali pasigaminti iš pagrindinių riebalinių rūgščių, randamų augaliniame aliejuje, tačiau šis procesas nėra visada efektyvus, ypač kūdikystėje ir senyvame amžiuje.

LCP yra ypač svarbios per paskutinius tris nėštumo mėnesius, nes tuo metu kūdikio smegenys ima greitai augti. Tyrimas rodo, kad mamoms, kurios nėštumo laikotarpiu negauna pakankamai LCP, padidėja tikimybė pagimdyti kūdikius mažesnėmis galvomis, o tai gali lemti, kad vaikučių vystymasis bus lėtesnis, mokymosi rezultatai prastesni. Ir nepamirškite, kad ir gimęs kūdikis turės gauti LCP su jūsų pienu, nes jo smegenys, akys ir nervų sistema toliau greitai vystysis. Todėl pasirūpinkite, kad šių riebalinių rūgščių jūsų valgomame maiste būtų daug. Jeigu dėl kokios nors priežasties kūdikį maitinate iš buteliuko, pasirūpinkite, kad jo maistelyje būtų dviejų rūšių LCP – AR ir DHR. Jei manote, kad jūsų maiste yra nepakankamai IPG, galite vartoti maisto papildų, tačiau prieš tai būtinai pasikonsultuokite su savo šeimos gydytoju.

1LCP - ilgos grandinės polinesočios riebalų rūgštys 

2AR - arachidono rūgštis

3DHA – dokozoheksaeno rūgštis

Nemokamas mamos telefonas:
880006262
Arba parašykite el.paštas info@aptaclub.lt